БВП на Гърция се е увеличил с 8.3% през миналата година

...
БВП на Гърция се е увеличил с 8.3% през миналата година
Коментари Харесай

БВП на Гърция е нараснал с 8.3% през 2021 г. вместо очакваните 4.3%

БВП на Гърция се е нараснал с 8.3% през миналата година вместо с 4.3%, каквато беше прогнозата. Това излиза наяве от отчет на международната рейтингова организация Fitch.

Както се отбелязва в него, икономическата активност  в южната ни съседка се възвръща по-бързо, в сравнение с бяха упованията на Fitch в предишната оценка през юли 2021 година.

От Fitch чакат, че възобновяване на икономическата активност в Гърция ще продължи и през 2022 година, дотолкоз доколкото ще се усилват употребяваните средства от Фонда за възобновяване на стопанските системи на Европейския съюз. Според организацията, стопанската система на Гърция ще продължи да  пораства с 4.1% през тази година, като същите темпове се предвиждат и  за 2023 година. Грантовете, включени в Плана за възобновяване и и стабилно развиване на Гърция, са към 18 милиарда евро (малко по-малко от 10% от номиналния Брутният вътрешен продукт през 2019 година), като те ще бъдат получени от страната в идващите шести години.

Fitch резервира кредитния рейтинг на Гърция без изменение на равнището от " Вътрешни войски ", като освен това е повишил прогнозата си от " постоянна " на " положителна ", се споделя в отчета.

Агенцията отбелязва още, че общото равнище на просрочените заеми на огромните гръцки банки внезапно се е намалило през 2021 година, падайки до 20.9 милиарда евро през третото тримесечие на предходната година от 60 милиарда евро за същия интервал година по-рано. Делът на просрочените заеми се е  свил до 15% при 36.3% през третата четвърт на 2020-а. " Ние чакаме по-нататъшно усъвършенстване на индикаторите за качеството на активите в банковия сектор през тази година, въпреки и да съществуват опасности за нови проблематични заеми, изключително от по-уязвими кредитополучатели, които не престават да получават ползи от ограниченията за контролиране на задлъжнялостта или пък държавна поддръжка ", означават от организацията.

В отчета й се акцентира, че в Гърция има висок приход на човек от популацията, който доста надвишава средния показател за страни със задлъжнялост " BB " или " BBB ". Показателите на Гърция от позиция на управлението и човешките запаси са едни  от най-високите сред страните, които нямат капиталов рейтинг. Тези нейни мощни страни се съпоставят с доста високите равнища на проблематични заеми и също такива високи нива на вътрешния държавен и външен дълг, означават от организацията. По нейни оценки, външният дълг на Гърция ще намалее от 206.3% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година до 198.4% от Брутният вътрешен продукт през 2021-а. Освен това, прогнозата е за по-нататъшно намаляване на задлъжнялостта до 190.3% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и до 185.3% от Брутният вътрешен продукт края на 2023-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР